maandag 14 mei 2007

WOZ waarde

WOZ waarde

Het is weer zover: de gemeentes hebben hun inwoners die over een eigen woning beschikken, aangeslagen voor de WOZ waarde. Eigen huizen bezitters betalen de gemeente belasting over de waarde van hun woning.


Schatting

De gemeente schat periodiek de waarde van uw woning, aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in uw buurt.
Als u het niet eens bent met de hoogte van de WOZ waarde, in de praktijk zal dat er op neerkomen dat u de waarde te hoog vindt, dan kunt u er tegen in beroep gaan. Dat heeft zin als u kunt aantonen dat uw woning aanmerkelijk ongunstiger afsteekt, ten opzichte van het huis dat als maatstaf heeft gediend. Door een ongunstiger ligging van de woning of het perceel bijvoorbeeld.

Goede indicatie

De WOZ waarde is niet zomaar een slag in de lucht. Voor geldverstrekkers (banken) geeft de WOZ waarde een goede indicatie van de excecutiewaarde van de woning. De excecutiewaarde is de waarde die de woning opbrengt bij gedwongen verkoop (doorgaans 80 tot 90% van de vrije verkoopwaarde.

\

Huizenprijzen

Ook voor particulieren kan het gunstig zijn om de actuele WOZ waarde te kennen. Want de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. En op de meeste woningen rust een hypotheek, waarover maandelijks rente wordt betaald. De hoogte van het rentepercentage dat wordt betaald, is afgeleid van de waarde van de woning. Hoe lager het geleende bedrag is ten opzichte van de waarde van het huis, hoe gunstiger de hypotheekrente. De bank hanteert een basisrente met opslagen. Als u aan de hand van de actuele, gestegen WOZ waarde kunt aantonen dat u geen top hypotheek meer hebt kan dat zo een paar procentpunten aan opslagen schelen.

Geen taxatie nodig

Het aardige is dat u daarbij geen dure taxatie nodig hebt, de gemeentelijke beschikking waarin de WOZ waarde is vermeld is vaak voldoende. Uiteraard zal de bank u hierover niet informeren. Dus moet u zelf aktie ondernemen: uw bank of tussenpersoon benaderen en vragen of u aanspraak maakt op een lagere hypotheekrente vanwege de gestegen WOZ waarde. Altijd doen dus!

Geen opmerkingen: